2014. augusztus 19., kedd

Az amigurumik

Az amigurumiról az unokahúgomtól hallottam először. Egy napon megkérdezte egy e-mailben: "Tudod mi az amigurumi?" Nem tudtam, de tüstént utána néztem.

Az amigurumi (編みぐるみ) egy japán technika. Maga a szó horgolt, illetve kötött játékot jelent[1], az ami (編み, horgolt, kötött) és a nuigurumi (ぬいぐるみ, kitömött játékfigura) szavak összetételéből keletkezett. 2003-ban kezdte vonzani rajongóit[2], népszerűsége azóta is töretlen. Leginkább állatokat készítenek ezzel a technikával, de más különféle antropomorf jelleggel rendelkező bábuk, tárgyak megalkotásához is kedvelt módszer. Az eredeti japán figurák aránytalanul nagy fejjel és bájos arccal rendelkeznek[3], de az egyre szélesebb körű terjedésnek köszönhetően ez már nem számít alapkövetelménynek.
(A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából)

Természetesen annak rendje-módja szerint felcsigázta az érdeklődésemet, rám tört az alkotói izgalom. Ilyenkor nincs türelmem leírások után kutakodni, csak nézek egy képet, és uccu neki, vesd el magad hozzáfogok.

Az első munkadarab ez a kis fehér mackó volt.
Aztán követték a többiek...


...a barna medvebocs...


...a panda...



és hárman, mackók együtt.

A maci korszak velük egyelőre lezárult.

Fekete kandúr kelt életre.


Aztán eszembe jutott egy régi, kötött nagy egér...a véletlen még a leírását is a kezemre játszotta, tehát ismét elkészítettem.


Később fekete kandúrt is és egérkét is, mint annyi más munkámat, elajándékoztam.
Csak olyannak adok saját horgolmányt, aki értékelni tudja.
Sokan nem látják meg a benne megtestesülő  teremtő igyekezetet.
De ez legyen az ő problémájuk.





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése