2016. július 25., hétfő

Tapestry horgolás


A nyár nem igazán az önfeledt horgolás időszaka. Számos egyéb tevékenység fordítja másfelé a figyelmet. Nem is nagyon tudok jelentékeny produktummal előhozakodni, inkább csak tájékozódtam, nézegettem, próbálkoztam...

Eközben bukkantam rá a szövethatású, gobelin vagy tapestry horgolásra.
Csodálatos munkadarabok képeiben gyönyörködtem, és nagy lendülettel, önbizalommal bele is vágtam.
Szembesülnöm kellett azonban azzal, hogy minden technikának megvan az a sajátos metodikája, amit jobb, ha az ember figyelmesen tanulmányoz, mielőtt fölösleges bosszúságot szerez be magának.
Így tehát, mint már annyiszor a youtube oktató videói között kezdtem el keresgélni az ide vonatkozót, és becsületesen megtanultam, hogyan is kell eljárni a színváltások során.
Elsőre egy jó vastag fonallal kezdtem el egy kis szütyőt horgolni. Erről azonban bebizonyosodott, hogy eléggé bumfordi, nem is tetszett.
Aztán a következő próbálkozásom meghozta az első szerény sikert. 
Egy fejtett, selyem tapintású fonalból kezdtem el dolgozni. Óvatosan csupán két szín váltogatását vállaltam, és jól is tettem.
A munka a szál vezetése miatt sokkal haladatlanabb, mint az egyéb horgolás.
Nagyon kell ügyelni a színváltásokra, és még mindig nem tudtam tökéletesen egyformára elkészíteni a minta kezdését és befejezését. Ez különösen egy nagyobb motívum esetén, teszem azt, egy szív horgolásánál eléggé zavaró. Nem szép ugyanis a kontúr.
A kitűzött cél, jól bevált módon, egy mobiltok elkészítése volt.
Az eredmény pedig a képen látható.